1. FC ZLOMKOTNÍK - FC Výron 8-1

27.04.2017 09:37

Dobrý, uplakaný den všem příznivcům ZKT!

Přestože počasí stále nevybízí k venkovním aktivitám a je spíš pozdně podzimní, náš soubor nic nezastaví, borci, pro něž jsou 3°C a hustý déšť výzvou a nikoliv problémem nezahálí a válí! Jsme tu proto s informacemi z posledního zápasu, abychom Vás alespoň trochu zahřáli četbou u šálku vynikající brazilské kávy či anglického čaje. Včera bylo na pořadu dne druhé kolo Žylacupu. Soupeř, který se nám postavil nebyl neznámý, ale poslední konfrontace s ním (2 výhry) se datují kamsi do roku 2012, což byly naše začátky ve třetí lize - postavil se nám FC Výron. Jelikož se hrálo brzo, čekal jsem, kdo opravdu dorazí... Kromě Klímiče (stále se vymlouvá na zraněné lýtko), Vávrise (rekonvalescence), Radečka (?) a Fífy (?), jsme se nakonec sešli v navlas stejné sestavě, jako při úvodní výhře nad Datisem.

Kerby - Kubi, Radek M, Radek O., Kulda - Ričrd, Jarin, Jelen.

Nemám rád hodnocení soupeře už před zápasem. Mnohokrát se mi něco takového vymstilo a stejně tak mnohokrát jsem se zařekl, že to nebudu dělat. Když jsem ale viděl pětici soupeře, proběhlo mi hlavou, že jestli nevyhrajeme, měli bychom se všichni rovnou přeřadit do béčka. Úsudek jsem měl opět naprosto přesný a tak trochu předběhnu, když zveřejním poločasový výsledek - 0:0! :)

Zápas začal, nakonec ho stihli jak Matěj s registračkami, tak i Jelda se zápisem, který se ale stejně nevyhnul pokutě za pozdní příchod, a my jsme se od první minuty hnali do útoku. Na místě je zmínit bizarní předzápasovou taktiku, kterou pravidelně posílá jediný, (světe div se) certifikovaný trenér v naší sestavě - Jelda. Vzhledem k dramatickému rozdílu průměrného věku obou mužstev (pozn. red. 38-41) se poprvé v historii ZKT rozhodl, že soupeře uběháme. Jediný, kdo taktiku pochopil, byl Jarin, který jen pro kontrolu napsal: "jasně, takže jako budem nakopávat a něco se ujme". :) Neujalo... Nákopů, kopů i střel jsme měli za celý poločas mraky. Po pár minutách jsme zjistili, že to tentokrát jinak, než běháním, presováním a neustálou střelbou nepůjde. Obranou jsme proto pro tento zápas pověřili pouze Kerbyho, který se pohyboval na úrovni klasického předstopera, obrana se posunula do zálohy, útok zůstal. Hráli jsme trpělivě, snaže se najít okénka v soupeřově obraně, když už jsme je ale nalezli, zasáhla buď vyšší nebo spíš větší moc, v podobě Ríšových nohou, které tu zblokovaly naší střelu mířící do prázdné branky, tu netrefily zívající svatyni z kroku. Trochu jsem ho podezíral z toho, že mi tentokrát nedal vědět a do Kozlovny šel na jedno předzápasové sám a už v jedenáct a útratu hradil Výron... :) Na jeho obranu, snažil se vracet, forčekovat i hrát zodpovědně, stejně jako zbytek mužstva. K jeho výkonu nohama se přidal i Kerby, jemuž statistici napočítali úspěšnost v rozehrávce cca 15%. Jen díky totální střelecké nemohoucnosti soupeře jsme nedostali několik branek přes celé hřiště do prázdné. Téměř celý poločas se hrálo na půli Výronu, ten ale s vypětím všech sil dokázal veškeré naše pokusy likvidovat a sem tam mu zbyly síly i na nějaký ten nebezpečný brejk, který ale buď skončil na rukavících Kerbyho, častěji však na mřížích oplocení. Půle skončila strašně rychle. Přišlo mi, že hrajeme deset minut, nicméně skončila a skončila divnovýsledkem 0-0. O poločase jsem, byť velmi nerad, musel označit Jeldovu taktiku jako správně vybranou a vzájemně jsme se tedy nabádali k ještě větší aktivitě, napadání (tentokrát ne na pravou nohu, ale soupeře) a zároveň trpělivosti, protože gól opravdu visel ve vzduchu.

Bylo jasné, že celý zápas je o tom ne jestli, ale kdy se nám podaří dát gól. Upřímně, nevím, komu a kdy se to povedlo, ale bylo to poměrně záhy a pak jsme konečně odstartovali gólový kolotoč. Jednotlivé góly, vzhledem k výsledku nebudu a ani nemůžu popisovat, jediný, který si pamatuji byl ten Ríšův, kdy ho míč konečně trefil do statických kopaček číslo 50. ;) Napíšu jen, že celá druhá půle se mi moc líbila - kombinovali jsme, nebylo moc momentů, kdy Jelen chtěl všechno sám (i když tady se mnou určitě Radek O. nebude souhlasit :) a většina gólů, které jsme dali, byla výsledkem precizní kombinace na jeden dotek alespoň tří hráčů ze čtyř. O čisté konto jsme přišli zaváháním v obraně za, tuším, rozhodnutého stavu 5:0, kdy jsme nedostoupili dvojici útočníků a ti vyřešili přečíslení dobře a jednoduše. Zápas ukončil krásnou akcí Radek O., který uklidil střílený přízemní centr od rohového praporku patičkou. Výsledkem je tak naše vítězství 8:1, což je na pohled krásný výsledek, ale upřímně, soupeř, navíc bez možnosti střídání, asi nebude aspirantem na vrchní patra tabulky.

Hodnocení:

Solidní týmový výkon, ocenil bych zodpovědnost za dlouho nerozhodného stavu, i to, že jakmile rozhodnuto bylo, nehráli jsme hurá fotbal s tím, že každý musí dát hattrick, viď, Jeldo? :) Zároveň na tomto místě musím po "drtivé kritice" namotivovat Ríšu. Jeho přístup k bránění se mi v obou zápasech velmi líbil a nebojím se napsat, že se příkladně zlepšil. Jen tak dál. Kubina výtečně a aktivně podporoval útok a nebyl dalek prvnímu gólu, Kulda piloval lajnu a skvěle asistoval, Radkové, jako vždy, spolehlivě odebírali míče a vysílali naše útočníky na zteč, Jarin jezdil jak pila (mimochodem, podívejte se na kanadské bodování) a Jelen? Jelen dal hattrick!!! Z toho tedy logicky vyplývá pokuta za 20+ střel za zápas. :) Kerby zase dostal góla a je to díra.

Bohužel, první opravdová prověrka nás ale čeká až příští týden od Panťáků a za sebe musím říct, že už se konfrontace s panem Hanzlíkem nemůžu dočkat :) Mimochodem, zápas bude jednou z posledních příležitostí, kdy Vy, naši věrní fanoušci, můžete vidět Zlomkotník ve šlágru kola, tedy v zápase prvního s druhým! :) Hrajeme ve středu, 3/5 v 17:38 na Přípotoční.

Statistiky:

Jelen 3+1
Jarin 2+2
Kulda 1+2
Radek O. 1+1
Ričrd 1+1
Matěj 0+1