1. FC ZLOMKOTNÍK - DATIS 5-1

20.04.2017 12:12

Dobré odpoledne!

Včera pozdě večer byla odstartována další sezona Zlomkotníku v Žyla cupu. V mrazivém večeru jsem již od 20:00 poslouchal Ríšovo fňukání o tom, jak nechce hrát, protože je zima, ale dva kozlíci udělali své a na zápas se ho tak nakonec podařilo motivovat stejně dobře, jako zbytek týmu. Mám rád ty okamžiky, kdy sedím v šatně a vítám se s každým novým příchozím, v napjatém očekávání, že někdo překvapí a přijde nabušený a o patnáct kilo lehčí, než na podzim... :) Jako vždy se nestalo a Kingkong boys se tak sešli v této sestavě:

Kerby - Kubi, Kulda, Radek O., Radek M. - Jelen, Ričrd, Jarin.

Omluveni pro první zápas byli navrátivší se Fífa (nástup v průběhu května), Vávris (patrně nedoléčil následky rozlučky :) Radeček, který oduševnělý výkon podal večer předtím na Spořilově proti důchodcům a natloukl si kolínko a Klímič z rodinných důvodů (patrně nesplnil target na 3 hypotéky měsíčně, nedostal prémie a nepustili ho :) Trochu vítr jsem měl z výkonu rozhodčího, kterého jsem znal jako téměř apatického, neschopného písknout cokoliv, ale ukázalo se, že opak byl pravdou, zápas odpískal s rutinou a přehledem. Zápas začal a hned od začátku bylo jasné, že v soupeřově dresu bude dnes hrát hlavní roli hráč s číslem 4 aneb čtvrtý nejproduktivnější hráč uplynulého ročníku. My jsme začali standardně, rozehrávky se ujal Jarin, který lobem rozehrál na Vanyho a o míč jsme přišli... :) Kromě tohoto okamžiku však už standardům ZKT neodpovídalo téměř nic. Byli jsme lepší, chytřejší a víc jsme chtěli. Za tyto aspekty jsme byli velmi brzo odměněni vedoucí brankou, kterou po Kerbově výhozu tečoval soupeř na nohu Drobečkarda, ten na nic nečekal, do míče píchnul a jistý gól mu sebral Jarin, který u tyče jistil a střelu dorazil. Překvapení? Možná, ale ne tak pro nás. Po chvíli přišla druhá akce, při které táhl míč Jarin, ten našel před bránou opět Ríšu a jeho střela tentokrát našla nohu soupeře, který si ji srazil do branky sám. Datisu naše vedení jakoby vzalo vítr z plachet, stáhl se a čekal, co předvedeme dál. A my předváděli! Vybojovaný roh rozehrál Jelen, světe div se, po zemi zpátky na Kerbyho, ten si prvním dotykem připravil střelu a plackou uklidil k tyči: 3-0. A to stále ještě nebylo všechno. Euforie z naší produktivity nás prostoupila a Kerba chtěl patrně útočit na hattrick :) naběhl si na přihrávku od Radka a zjančeně střílel téměř od půlky. Střela mu pochopitelně nesedla, ale jako zázrakem našla o tyč opřeného, odpočívajícího Jarina, pro kterého byl vstřelený gól zaslouženou odměnou za výborný, poctivý a obětavý výkon: 4-0. Datis měl v průběhu zápasu pár šancí, ale to, co nezastavili kluci, pochytal Kerba a tak první polovina zápasu patřila nám, snad s výjimkou poslední pětiminutovky, kdy se Datisu podařilo po zmatku v zadních řadách ZKT snížit. V naší hře jsem po dlouhé době viděl i prvky, jako taktický faul, což mi po zápase jednoduše vysvětlil Jelda slovy "To víš, tady ty kluci tak rychlý nejsou, takže je občas i stihneš zfaulovat" :) Nicméně soupeřův tlak narůstal a vypadalo to, že další inkasovaná branka je jen otázkou času. Ten však Datisu chyběl, rozhodčí první půli ukončil a šlo se na druhou...

Ta bohužel začala tak, jak skončila první, tedy naší pasivitou a snahou Datisu o zdramatizování zápasu. Kerby se nenudil, kluci před ním jakbysmet a Datis bušil. Bylo jasné, že potřebujeme přežít nápor a zklidnit hru, což se nám, pro mě opět nepochopitelně, podařilo a přesto, že opticky se hrálo víc u nás, šancí ubylo. Do otevřené obrany jsme pak podnikli celou řadu brejků, které zastavila nikoliv naše neschopnost, ale tentokrát smůla v zakončení. Předvedli jsme několik krásných akcí na jeden dotek, dokonce i (u nás velmi málo vídaný) postupný útok, při kterém si Kulda s Kerbou snad 10x vyměnili míč mezi sebou, vylákali soupeře ven, následovala kolmice dopředu, další dvě přihrávky z jedné a jen výborný zásah obránce na brankové čáře zabránil Ričrdovi skórovat. Definitivní klid vnesl do našich řad opět Jarin, který skvěle vyřešil rychlý protiútok, našel nožičky Rišky a  ten, s pomocí obou, dostrkal míč za brankovou čáru. V tu chvíli bylo o zisku prvních tří bodů v sezóně jasno. Datis polevil, my taktéž a posledních pět minut se dohrávalo a tak zaútočit mohl i Kerby, který oba sprinty rozdýchával až do druhého piva v Kozlovně. 5-1, to je krásný výsledek zápasu.

Hodnocení:

První zápas, kousavý soupeř, nevlídné počasí, to jsou jediná negativa. Se všemi jsme se dokázali vyrovnat a zahrát dobře. Dlouho se nám nestalo, abychom opravdu dokázali vycházet ze zabezpečené obrany, hráli po zemi, v klidu... Ukázali jsme pár krásných akcí, obětavost, nasazení. Rezervy samozřejmě máme, ale upřímně řečeno, očekávejte, že to bude spíš horší, než lepší. Věkový průměr 38 let (!!!) nevěstí, že bychom se měli nějak zázračně zlepšovat a snad jen v oblasti zkušenosti patříme ke klenotům této soutěže... :) Ale jak jsem již mockrát napsal, pokud k poctivosti přisypeme trochu chuti a nasazení, může z toho být zajímavý výsledek.

Statistiky:

Jarin    2+2
Ričrd    2+1
Kerby   1+1
Jelen    0+1

Závěrem bych chtěl pozvat fanoušky na utkání příštího kola, které láká snad jen samotným titulkem, považte:

1. FC ZLOMKOTNÍK - FC VÝRON, středa, 26/4 v 16:45!

Úplným závěrem pak musím přidat tabulku, ve které se nacházíme před Panťáky, což se nám snad nikdy nepovedlo :)