1. FC ZKT - 1. FC GARDA 4-2

06.05.2016 14:31

Dobré odpoledne, vážení příznivci!

Včera odpoledne jsme se sešli k zápasu se starou známou Gardou. Jejich kádr doznal za léta, co jsme se neviděli několika změn a Gardě to v pohybu a fotbalovosti prospělo. Naopak my jsme soupeře zaskočili tím, že jsme nic nezměnili a postavili jsme na hřiště přesně to, s čím jsme loni přepisovali historii druhé ligy. Tedy ztělesněnou zkušenost. :) Sestava notoricky známá, pro pořádek ale raději uvedu:

Kerby - Kubi, Kulda, Radek O., Matěj - Jelen, Klímič, Jarin, Ričrd, Radeček.

Začínalo se hekticky. Kerby s Jelenem dorazili zhruba za dvě půl a tak jen díky taktickému zdržování Matěje se zápisem stihli začátek zápasu. Klasický úvod zápasu, kdy se na hřišti nedělo nic moc extra, vzal rychle za své a na obou stranách se objevily první náznaky šancí. První zahodil Radek O., jehož utěšenou ránu zblokoval soupeř. Snažili jsme se hrát kombinačně s důrazem na dobrou hru a pomoc obraně a to se nám ze začátku dařilo. K tomu se brzy přidal i důraz v útoku, kdy Jarda vybojoval míč na pravé straně, vystřelil nepříjemnou jedovku, kterou golman pouze vyrazil před sebe a Radek O., i přes houštinu těl, pro něj netypickou ranou, zajistil našemu souboru vedení. Nutno říct, že úvodní branka sebrala Gardě vítr z plachet a kluci byli docela překvapeni. Toho jsme dokázali perfektně využít. Jelen na půlce vybojoval balon, takticky pro něj (tedy tak, aby nemohl střílet :) přihrál svěle nabíhajícímu Kubimu do lajny, ten z druhé vrátil Jeldovi, který, světe div se, snad poprvé v životě trefil dvě přihrávky za sebou a po dvouminutovém váhání kam vystřelit, krásně našel Dědečka, pro něhož už nebyl problém trefit odkrytou zívající branku! Poznámka redakce: trochu mě překvapila Rádova oslava. Radimek  dal gól snad po dvou sezónách a přesto (nebo snad právě proto) byl z celé situace tak konsternován, že gól vůbec neoslavil. Doufejme, že do příště si nějakou brankovou oslavu přichystá (a to příště může být při jeho kvalitních výkonech velmi brzo). Dvougólový náskok nás docela uspokojil a tak jsme nechali převzít otěže zápasu Gardu.  Nutno říct, že každý její útok byl nebezpečný a smrděl gólem a Kerby se v bráně rozhodně nenudil. Obzvláště pak hráč s číslem 77 vyčníval jak rychlostně, tak i technickou vybaveností a o jeho střelách se Kerbymu bude zdát... Během poločasu trefil dvakrát tyč a jednou břevno a hlavně jeho rána z trestňáku (jejichž poměr byl v zápase asi 38:1 ve prospěch Gardy), která označkovala levou tyč, byla nádherná. Nakonec, po snad jediném nedorozumění celé čtveřice jsme tomuto borečkovi nechali až příliš mnoho prostoru na pravé straně, čehož využil a nekompromisně, jak jinak, než o tyč, bodlem po zemi křížem dal Gardě naději. V těchto chvílích tlak Gardy kulminoval a na naší branku se valil jeden útok za druhým, podporován i soupeřovým golmanem. Ten ovšem, při jinak solidní rozehrávce udělal jednu z mála chyb, zřejmě nečekal, že  Pokladnard bude mít sílu i na forčeking, nastřelil do něj balon a první, kdo se naštěstí zorientoval byl Ríša. Pak nám ještě trošičku pocuchal nervy šajtličkou, kterou jsem si myslel, že v životě nemůže trefit, ale Ričrd uklidil naprosto bravurně a třetím gólem těsně před poločasem uklidnil Zlomkotník tím nejlepším způsobem. V poločase jsme tak vedli o dvě branky.

Do druhé půle jsme si řekli jen něco málo k bránění, ale v podstatě chtěli hrát totéž, co v poločase prvním. To se nám bohužel vůbec nepodařilo. Velmi pravděpodobně kvůli tomu, že kluci z Gardy si řekli něco jiného a hned po písknutí přepnuli na jiný výkonostní stupeň. Šance střídala šanci, Kerby se měl co otáčet, aby lavinu stíhal zastavovat před brankovou čarou. Naopak, zcela logicky, naše výpady se omezily na výhoz, ztrátu a srovnání do obranného šiku. Gardě se však dlouho nedařilo, i s přispěním notné dávky štěstí, protlačit míč za brankovou čáru a tak byl nejvyšší čas, abychom jí v jejím úsilí pomohli... :) Při jednom z přečíslení se Kerby snažil pomoci obraně za vápnem, soupeř mu ovšem, trochu smolně, trefil ruku a nic jiného, než žlutá karta z toho bohužel rezultovat nemohlo. To, jak ZKT odehrál oslabení, byl, dle mého skromného názoru, rozhodující faktor tohoto utkání. Kluci ho dokázali odjezdit "po zadku" chybějícího hráče jsme nahradili rychlostí a chytrostí a když už něco prošlo, lapil to Kerba. Ubránili jsme tedy dvouminutové oslabení a posíleni notnou dávkou sebevědomí chvilku po jeho skončení inkasovali. Jednu z mála jednodušších střel, která směřovala Kerbymu do rukavic, smolně a nechtěně tečoval do protipohybu Klímič a Garda tak byla na koni. 3-2. Ještě vystupňovala tlak a my jsme se dostávali za polovinu opravdu sporadicky a prakticky jen po odkopech od brány. Pro podobné situace ale máme i my v týmu našeho Blanického rytíře von Jesenitz - Jeldu. Po gólovce soupeře, kterou Kerba s vypětím všech sil vyrazil konečně přesně tak, jak ho Jelda častokrát vybízel, tedy "TO MUSÍŠ DÁVAT DO BREJKU!!!!" sebral na půlce balon a do stejného místa, jako v prvním zápase proti Rastě, vlil našemu týmu novou naději, že zápas skončí tak, jak si všichni přejeme! 4-2. To už bylo asi trochu příliš pro kluky z Gardy, kteří cítili (a po právu), že fotbalové spravedlnosti tentokrát nebude učiněno zadost a zápas tak začal být trochu nervóznější. Pár strkanic si užili Kerby se soupeřovým útočníkem č. 10, to ale byla pouze předehra pro finále, ve kterém přepisoval dějiny ZKT tentokrát Kubina. Hrálo se na půlce, když soupeřův útočník na našem vápně zařval a vrhnul se na Kubiho. Ten se sice nenechal vytočit, ovšem v tu chvíli zaúřadoval nepřesný sudí a oběma udělil červenou. Máme tak odškrtnutý i jeden z posledních statistických milníků, na který jsme zatím nedosáhli. Až v první lize jsme konečně dostali červenou. :)

Jakmile oba hráči opustili hřiště, rozhodčí zápas raději ukončil, patrně z obavy, že od jedné či druhé strany jednu koupí. :)

Hodnocení:

Nejprve je nutno opět říci to, co je veřejným tajemstvím, soupeř byl lepší. Nic jiného jsme však v této soutěži nečekali. Favoritem asi jen tak nebudeme. :) Ovšem techniku, rychlost, fyzičku a skvělou střelu jsme opět jednou dokázali nahradit artefakty jako bojovnost, nasazení, srdce a obětavost. Jak víme, občas se stává, že všechny tyto uvedené atributy dokáží se zápasem pořádně zamávat. :) Stalo se tak i tentokrát. Zlomkotník vyválčil další tři body a po třech odehraných kolech se vyhřívá na bronzové příčce za nedostižnými Prťky a Vltavínem, kteří opět nadělovali. Všem na hřišti tak patří velký dík. Příští týden nás čeká neznámá - ALIATEL CONNECTORS a to ve čtvrtek 12/5/2016, ve 20:15.

Závěrem děkujeme za podporu jedinému fanouškovi, který se na utkání dostavil - Kerbymu staršímu.

Statistiky:

Radek O.    1x

Radek T.     1x

Ričrd           1x

Jelen           1+1

Jarin            0+1

Kerby          0+1